Fotograf Fashion and Corporate Bucuresti - octavi.ro Fotograf Fashion and Corporate Bucuresti - octavi.ro

Victima pe internet

Victima pe internet

In acest articol as vrea sa sa va impartasesc cateva "secrete" ale internetului pe care multi dintre voi le stiu deja, dar de care cei care nu le stiu au mare nevoie. Internetul este un mediu salbatic, cinic, este precum curtea scolii in clasele gimnaziale, daca esti putin mai inocent te trezesti cu un ghiozdan in cap. Partea proasta este ca, la fel ca in scoala, nu stii cine te-a lovit si nimeni in jurul tau nu zice nimic, ramai doar cu o durere de cap si un gust amar.

Daca esti la fel ca si mine si iti petreci foarte mult timp pe internet, ar fi bine sa cunosti detaliile din acest articol.

As vrea sa iti dau cateva sfaturi. Daca o sa le asculti s-ar putea sa eviti o catastrofa, genul de eveniment care daca nu se intampla esti total indiferent, doar atunci cand se intampla iti dai seama "ce bine era daca..".

Alege-ti parole greu de ghicit

Acest punct este pentru genul de Marian care are parola de Facebook "marian2000". Am auzit la un moment dat pe cineva intreband: "oare cine s-ar gandi sa incerce o parola la contul meu de Facebook?". Ai habar cati oameni iti incearca portiera de la masina in lipsa ta? Nici eu, dar este foarte indicat sa incui usa si sa nu pierzi cheia.

Devine si mai complicat, o parola nu e suficienta

Ai impresia ca noua ta parola "G(giGhelU2005" este incredibil de sigura, asa ca te decizi sa o folosesti atat la contul de Facebook cat si la contul de email, dar si la diverse alte conturi, pe diferite forumuri sau la diferite jocuri de pe internet. Este genul ala de cheie care iti descuie casa, masina, cutia postala, garajul si seiful. Convenabil, nu?

Parola ta e sigura, nu incape indoiala, insa locul in care o introduci ar putea avea probleme.

Site-urile mari, cum sunt Facebook, Google, Yahoo si altele au (in principiu) sisteme complexe de a pastra parolele. In cazul in care iti este foarte greu sa ai cate o parola pentru fiecare cont, fa efortul de a iti pune cel putin o parola complexa pentru aceste conturi importante. Pentru orice jocuri, forum, site-uri care nu te afecteaza daca dispar maine, foloseste o alta parola, complet diferita de cea despre care ziceam mai sus.

Alternative de recuperare a parolelor

Atat Facebook cat si alte conturi (email, IM etc) iti dau posibilitatea sa folosesti mai multe adrese de email sau chiar numarul de telefon pentru a-ti recupera parola. Foloseste aceste posibilitati cat mai rapid, de obicei corporatiile mari deja iti stiu numarul de telefon (surpriza!), doar ca au nevoie de aprobarea ta sa il foloseasca.

Scenariul este simplu: daca cineva ti-a furat atat contul de Facebook cat si contul de email de Yahoo! (probabil pentru ca aveai aceeasi parola) atunci ar fi bine sa nu fie pierdute definitiv, sa ai un mod alternativ de recuperare.

Ai grija cui raspunzi pe mail

Daca ai primit un email de genul "ai castigat marele premiu!" sau, varianta elevata "sunt un arab bogat si nu am ce face cu banii asa ca m-am gandit sa ti-i dau tie" atunci ar fi bine sa il ignori. Acel arab este cel mai probabil un rus care isi freaca mainile ca "negustorii" de la alba-neagra. Sfatul meu: nu te urca in duba cu nenea doar pentru ca iti da o acadea.

Ai grija pe ce dai click

Tot pe email s-ar putea sa primesti diferite mesaje foarte grave, de genul "cineva ti-a spart contul de Facebook! Click aici sa il recuperezi!". Nu da click pe nimic intr-un astfel de email si, cel mai important, nu te panica si examineaza bine continutul. Acest punct este ceva mai complex, asa ca l-am ascuns ca sa nu umplu pagina cu detalii tehnice. Click aici pentru a citi tot.

Nu da click pe unsubscribe

Tot referitor la casuta postala electronica, daca ai primit un email de la un site pe care tu sigur nu te-ai inscris, cum primesc eu rochii, de exemplu, pare cel mai normal sa te duci in partea de jos a acestui email si sa dai click pe "Unsubscribe" sau asa-zisul "Nu mai vreau sa primesc mail". Nu face asta! Prin acest click nu faci decat sa tragi un semnal de alarma si sa strigi in gura mare "am primit mailul tau, l-am citit. Mai vreau!".

Marcheaza ca spam

Tot ce poti sa faci, in loc sa dai unsubscribe, este sa marchezi ca Spam - este un buton cu diverse nume "Spam" sau "Junk" sau altele. Marcarea ca spam sesizeaza automat la Yahoo sau Google (depinde de client) ca acel email nu a fost cerut de tine si nu vrei sa-l mai primeasca nici altii cu japca. In principiu ar trebui sa il primesti mult mai rar sau deloc.

In afara internetului, citeste inainte sa fii de acord

Cand instalezi ceva (pe computer, tableta etc) nu e musai sa dai "Agree" (de acord) tuturor intrebarilor, citeste bine ce bifezi pentru ca unele te intreaba daca vrei sa instalezi programe noi care sunt optionale. De obicei aceste programe iti adauga bare "inteligente" sau chiar virusi si este foarte indicat sa le eviti, indiferent ce iti promit. Citeste ce bifezi si instaleaza doar ce te intereseaza.

Atunci cand iti cumperi casa trebuie sa citesti contractul, sa vezi ce semnezi, sa vezi ce cumperi. Este valabil tot timpul, daca esti de acord cu ceva inseamna ca iti asumi consecintele. Asa ca, daca ai semnat fara sa citesti, sa nu te miri cand iese elefantul din sufragerie.

Cu siguranta mai sunt si altele de mentionat insa astea sunt actiuni comune de care ne lovim foarte des.
Daca aveti idei, va astept in comentarii.

In rest, multa bafta si multa atentie!