Fotograf Fashion and Corporate Bucuresti - octavi.ro Fotograf Fashion and Corporate Bucuresti - octavi.ro

Fotografiile facute in soare puternic sunt un mit

Fotografiile facute in soare puternic sunt un mit

Aud foarte des "haideti la soare, ca sa iasa poza bine".
Foarte des!!! Un mit foarte popular...

Din pacate lumina este mult mai complicata de atat, lumina are temperatura si intensitate, nu este benefica pentru fotografie atunci cand este in exces. Ca si in cazul ciocolatei, daca este prea multa sau prea putina, strica. Totul trebuie sa fie moderat.

Hmmm, ciocolata...

Sa revenim, lumina buna este blanda, este o adiere de fotoni, nu arde si nici nu face umbre aspre. Asta face soarele, arde zonele care sunt mai proeminente (pometi, nas, frunte) si lasa niste umbre dure acolo unde nu poate ajunge, niste umbre negre si conturate, de parca le-ai ingrosat cu un creion.

Care-i adevarata problema?

Zona cu pielea arsa de lumina nu are textura, nu are pori si nu poate fi modificata digital pentru ca acolo nu mai exista detalii, acea zona este interpretata de camera ca si o zona alba. La fel si umbrele, nu se pot retusa, fotografia este plina de proiectii conturate de soare. Cu negru. In functie de pozitia soarelui, poti avea o umbra de nas pe buze sau o umbra de nas pe obraz. Oricum ar fi, e ca un desen prost, nu e arta fotografica.

O alta problema foarte mare o reprezinta faptul ca oamenii vor fi incruntati, cu ochii mici, cu expresii chioare, plini de nervi si dornici sa scape cat mai repede de situatia jenanta. Dupa cum ziceam, e un dezastru.

Ce facem?

Prima varianta ar fi sa facem fotografiile undeva la umbra. Umbra este mana cereasca in mijlocul zilelor de vara, este cel mai bun refugiu de lumina buna si este foarte cautata de fotografi. Simpla prezenta a soarelui, chiar si undeva in spatele unui copac, ne ofera suficienta lumina, nu un exces.

Ce facem daca nu avem umbra? Facem fotografia cu spatele la soare: observam unde este soarele, ne pozitionam cu spatele la el si (optional) fotograful va folosi lumina de blitz (se numeste lumina de umplere).

Ideal este sa alegi ora fotografiilor astfel incat soarele sa nu aiba puterea de la amiaza, sa fie o ora aproape de rasarit sau aproape de apus - in functie de perioada anului, aceste ore difera.

Exista o exceptie

Daca vrei sa faci fotografii cu un telefon mai vechi sau cu o camera mai putin performanta, mitul se transforma in realitate. Parca aud cum strigi catre monitor "Aha, stiam eu!". Ei bine, o camera mai slaba s-ar putea sa nu stie sa calculeze lumina corect, sa faca toate calculele necesare unei fotografii curate. Am putea spune ca... se incurca putin. In aceste conditii s-ar putea sa iti doresti acel soare care arde, lasa umbre conturate, pentru ca lumina in exces este mai buna decat lipsa de lumina.

Un fotograf nu va cauta niciodata sa te puna cu fata in soare ca sa obtina fotografii clare, decat daca este bunicul tau care tocmai si-a luat telefon si crede cu tarie mitul descris mai sus. Daca vrei sa incerci, asigura-te ca focalizarea si expunerea sunt pe subiect - de exemplu, la telefoane, poti da un simplu tap in zona subiectului si camera ar trebui sa recalculeze lumina.

Fie ca lumina buna sa fie cu voi!