Fotograf Fashion and Corporate Bucuresti - octavi.ro Fotograf Fashion and Corporate Bucuresti - octavi.ro

Bounce baby, bounce!

Bounce baby, bounce!

In acest articol va scriu despre flash bounce si ma adresez in special fotografilor amatori, pentru a contribui la o lume mai buna. Folosirea blitzului ii afecteaza atat pe fotografi, care pot avea fotografii calitative chiar si cu lumina slaba, cat si pe clientul care sufera crunt atunci cand primeste constant in fata lumina directa a blitzului.

In acest articol o sa scriu in mod special despre lumina de blitz dedicat (il excludem pe cel incorporat pe aparat) TTL fara sa luam in calcul diversele posibilitati de difuzie (softboxuri, umbrele etc). Asadar, sa purcedem.

Atunci cand facem o fotografie si avem nevoie sa folosim lumina unui blitz, o putem face in mai multe moduri:

1. Blitz direct, cu lumina perpendiculara pe subiect, asemanator cu blitzul pe care il are camera din fabrica.

2. Blitz bounce, blitzul este directionat catre tavan sau un alt perete, de preferinta alb.

Care sunt diferentele

In primul rand, calitatea luminii. In cazul blitzului direct lumina arde subiectul, este foarte puternica si trebuie reglata foarte bine, altfel vei avea oameni cu pielea alba. Lumina care este reflectata de un perete (sau alte suprafete mari) este mult mai difuzata, mai blanda, ca o ploaie de lumina, nu este concentrata intr-un singur punct, ca o lanterna.

Al doilea aspect, foarte important, il reprezinta oamenii care clipesc. Si nu, nu e vina lor.

Un flash reflectat in perete nu este atat de aspru, este mult mai confortabil. Daca esti ginere nu vrei sa te simti ca in "men in black" inainte de stergerea memoriei pentru ca ar trebui sa te uiti doua zile in bec inainte de nunta ca sa iti antrenezi retina.

Avantaje si dezavantaje

Despre avantajele blitzului folosit cu bounce am discutat.
Sper ca v-am convins.

Totusi, care sunt dezavantajele?

In primul rand, trebuie sa ai unde sa faci bounce, nu poti face bounce oriunde. De exemplu, daca esti afara, nu prea ai cum, ca te vede Dumnezeu. La propriu! Trebuie sa indrepti lumina catre subiect (calculata bine, ce-i drept) ca altfel luminezi avioane.

Lumina trebuie sa fie reflectata de o suprafata care se afla in vecinatatea ta. Cel mai bun prieten este tavanul alb, pentru ca el reflecta lumina curata. Daca ai tavanul albastru, majoritatea subiectilor tai vor avea tente albastre, lumina reflectata va avea culoarea suprafetei in care se loveste.

Daca tavanul este foarte inalt, este posibil sa nu ai suficienta putere de iluminare. Cand ai nevoie de mai multa lumina, poti directiona flash-ul "mai spre subiect", nu trebuie sa fie perpendicular pe subiect dar nici pe tavan, faci un compromis. Oricum, e mai bine decat varianta de orbire in masa.

Din nou, sper ca v-am convins!
Va doresc numa' lumina naturala, de cea mai buna calitate!